Imatge Esport amb valors, l’únic camí

Aquests darrers dies s’han intensificat les veus crítiques que, a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials, expressen la seva indignació pels resultats d’alguns partits de futbol de les categories benjamí i aleví a Menorca: golejades absolutament exagerades, degudes a la injustificable superioritat d’uns equips per damunt dels altres.

 

Esport amb valors, l’únic camí

Imatge

Aquests darrers dies s’han intensificat les veus crítiques que, a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials, expressen la seva indignació pels resultats d’alguns partits de futbol de les categories benjamí i aleví a Menorca: golejades absolutament exagerades, degudes a la injustificable superioritat d’uns equips per damunt dels altres.

 

Aquesta problemàtica preocupa les famílies, els tècnics esportius més conscients de la dimensió educativa de l’esport en edats primerenques, i també ens preocupa al Consell Insular de Menorca, institució que des de fa anys treballa per promoure actituds ètiques dintre i fora de la pista esportiva.

 

Ja hem manifestat en diferents ocasions la nostra inquietud pels problemes que ara han revifat. Actualment, la competició de futbol en les edats primerenques és una clara projecció del model de competició d’elit, regit per les normes FIFA, i que no fa més que afavorir que hi hagi clubs que organitzin equips guanyadors, fortament competitius, que s’enfronten a altres equips que prioritzen el joc compartit entre tothom i la igualtat d’oportunitats.

 

Els resultats desmesurats que s'estan donant en les competicions benjamí i aleví de futbol demostren que aquest model de competició necessita una transformació. Des de l'administració pública no podem acceptar que hi hagi fillets i filletes que visquin l'esport d'aquesta manera.

 

El Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports impulsa diferents accions per a la promoció de la pràctica esportiva que fomenti un estil de vida actiu, i al mateix temps, promogui els valors educatius i socials. El Consell Insular de Menorca és pioner en aquesta línia de treball des de fa molts anys, a través d’iniciatives que es duen a terme amb la col·laboració imprescindible de les federacions esportives i els clubs esportius, i que s’orienten a la conscienciació de tècnics i la sensibilització a les famílies.

 

Des de fa tres anys, el Servei d'Esports del Consell Insular desenvolupa el programa Integrasport, dirigit als clubs esportius, per treballar la formació esportiva des de la transversalitat i integrant tots els aspectes que intervenen en la formació d'un esportista. A través d'aquest programa, els clubs compten amb diferents eines i recursos per complementar la formació tècnica esportiva amb un treball integral, global i continuat. Aquest programa permet crear un context que facilita el creixement harmònic de les persones, especialment el dels més petits. Al mateix temps, promou els valors en l'esport escolar i fomenta la convivència, el respecte i l’empatia amb els companys de club i amb la resta d'esportistes d'altres clubs.

 

Però veim que tot açò no basta. L'esport en general, especialment en edat escolar, ha d’avançar cap a un model de competició basat en una visió integral de la persona, que ha d’incloure paràmetres educatius en les respectives classificacions.

 

Fa tres anys la Federació de Futbol de les Illes Balears va prendre la decisió de suprimir l’aplicació del codi ètic, que permetia una classificació que integrava paràmetres educatius a part dels resultats. Després de 15 anys de vigència, aquest codi s’havia convertit un referent com a model de competició. La decisió de la FFIB, amb la qual el Consell Insular de Menorca va manifestar un clar desacord, que avui volem reiterar, va fer que avui la competició que viuen els fillets i filletes només tengui en compte paràmetres resultadistes.

 

Des del Servei d'Esports hem mantingut la classificació integrada, que es publica al nostre web i a la premsa escrita. Però veim que no basta, perquè les situacions antieducatives, evidenciades pels resultats exagerats en categories primerenques, es continuen repetint. Per açò, el nostre compromís és transformar el model de competició a Menorca en les categories benjamí i aleví. Ja hi estam treballant. En el nostre model, les classificacions tenen en compte el comportament dels esportistes i tècnics, i també de les famílies que assisteixen als partits. Com administració pública, la nostra responsabilitat no és fomentar l’espectacle, sinó promoure una activitat física i esportiva educativa, saludable, inclusiva i equitativa.

 

Ens posam a disposició de clubs, entrenadors, i famílies per dissenyar conjuntament el nou model de competició que els nostres fillets i filletes necessiten. El nostre suport a les federacions és total sempre i quan la seva línia de treball no vagi en contra dels valors que promovem.

 

Convidam, en definitiva, tots agents que intervenen en l’esport a prendre les mesures oportunes per evitar que situacions com les que s'han tornat a viure aquests dies no es tornin a produir, i a seguir treballant per desenvolupar un model de formació basat en valors educatius i socials. Aquí és on ens trobarem i creixerem junts.

 

Miquel Àngel Maria Ballester,

Conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports

 

Josep Juaneda Mercadal,

Director Insular d’Educació i Esports

 

Classificació codi ètic
Projecte INTEGRASPORT

 
Compartir
 
Menorca, Illa de l'Esport
INICI  -  CONTACTAR  -  AVÍS LEGAL  -  RSS