AGENDA ESPORTIVA
Imatge Cursa de Fons de Sant LLuís

17 de novembre de 2019

 
Imatge XVIII Duatló Popular de Menorca

24 de novembre de 2019

 
Imatge VII TRAIL DELS FARS

2 de febrer de 2020

 
Imatge FITNESS LIVE EXPERIENCE DAY

Febrer de 2020

 
Imatge EPIC CAMÍ DE CAVALLS 360º

13, 14 i 15 de març del 2020

 
Imatge V CURSA CORRE MÔ

5 d'abril de 2020

 
Imatge IX MITJA MARATÓ DE FORNELLS

18 d'abril del 2020

 
Imatge IX TRAIL MENORCA CAMÍ DE CAVALLS

22, 23 i 24 de maig de 2020

 
Imatge 10/5 MILLES CIUTAT DE MAÓ

30 de maig de 2020

 
Imatge CURSA DE LA LLUNA PLENA

7 d'agost del 2020

 
 
Imatge ONA: Dona, Activitat física i Esport a Menorca

El projecte ONA que desenvolupa l'àrea d'Esports del Consell de Menorca ha programat una sèrie d'activitats per posar en valor la figura de les dones esportistes, conèixer la seva feina i les situacions que es troben només pel fet de ser dones. D'aquesta manera podrem comprendre com viu la dona a l'entorn esportiu i la necessitat d'aconseguir una igualtat efectiva.

 

ONA: Dona, Activitat física i Esport a Menorca

Imatge

ONA A LES ESCOLES: IGUALTAT D'OPORTUNITATS EN L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR

 

El projecte ONA, Dona, Activitat física i Esport a Menorca, juntament amb el programa Posam valors a l'esport, ha iniciat un seguit d'activitats destinades a la conscienciació social des de les primeres edats. L'objectiu de l'àrea d'esports del Consell de Menorca és promoure la igualtat d'oportunitats entre nens i nenes, així com la transmissió de valors i actituds igualitàries en l'educació física escolar i l’activitat fisicoesportiva.

 

Ja s'han realitzat dues activitats outdoor amb el títol L’esport és de tothom, que combinen participació, diversió i aprenentatge, a Son Parc i a Punta Prima. Els participants, estudiants de 5è i 6è de primària, han de treballar en equips mixtes per a superar diverses proves físiques i resoldre el missatge secret vinculat a la igualtat d’oportunitats.

 

D’altra banda, des del passat mes de març, escolars d'educació secundària de Menorca assisteixen a les xerrades a l'aula, ONA, Llenguatge i Esport, que imparteix l'esportista d'alt nivell Júlia Rita.

 

Finalment, els clubs esportius, a partir dels tallers ONA en competició, que es realitzaran durant la propera temporada esportiva, treballaran per a transformar aspectes relacionats amb la manera d'afrontar l'experiència competitiva, des d'una vessant humanista, exempta de prejudicis i estereotips de gènere.

 

 

L'ESTUDI DEL PROJECTE ONA DETERMINA QUE DELS MENORQUINS QUE PRACTIQUEN ESPORT DE COMPETICIÓ, NOMÉS EL 27% SÓN DONES

 

L'estudi i diagnosi “Hàbits i motivacions a la pràctica d’activitat física i/o esport de la població menorquina. Anàlisi comparatiu entre sexes” que s’ha elaborat des de l’àrea d'Esports del Consell Insular de Menorca, emmarcat en el projecte ONA, determina que l'esport continua sent territori eminentment masculí. Dels menorquins que practiquen esport de competició, el 73% són homes i només el 27% són dones.

 

Tot i que el 88% dels menorquins que practiquen esport són homes i dones a parts gairebé iguals, entre els no practicants, les dones representen un 64% i els homes un 36%.

 

Aquest estudi també mostra diferències quant al grau d'interès per assistir a esdeveniments esportius, veure o escoltar esports a través dels mitjans de comunicació (premsa, ràdio o televisió) o accedir a la informació esportiva. En termes generals, la mitjana dels homes és d'un 8 mentre que la de les dones és un 0. Curiosament, el motiu d'assistència als esdeveniments esportius dels homes és per l'interès en l'esdeveniment en si, mentre que el de les dones és per donar suport als fills o néts i per a fomentar en ells els valors de l'esport.

 

Sens dubte, una de les dades que demostra el poc que han canviat els rols masculins i femenins, ve donat pel fet que els homes que no practiquen esport dediquen el seu temps lliure a diversió i entreteniment, mentre que les dones el dediquen a les responsabilitats familiars.

 

El projecte ONA del Consell Insular de Menorca té com a objectiu principal el foment de la igualtat de gènere en el món de l'activitat física i/o la pràctica esportiva. Amb aquesta finalitat s'han creat campanyes de difusió i sensibilització, elaboració i gestió d'activitats per a la igualtat de la dona i el present estudi, entre altres accions.

 

Des del Consell Insular entenem l'esport i/o l’activitat física com a eina de millora en la qualitat de vida de les persones, per la seva repercussió en la salut, en les relacions interpersonals i en el propi desenvolupament humà, així com en el foment de la col·laboració i l'enriquiment individual i col·lectiu.

 

L'evolució de l'esport femení és paral·lela a les conquestes de la dona en tots els plans socials.

 

 

DONA, ARC I SALUT, NOU PROJECTE ESPORTIU

 

L'àrea d'esports del Consell de Menorca, dins el projecte ONA, (Dona, Activitat Física i Esport) amb el Camp de Tir amb Arc de Maó, va organitzar diversos cursos d'iniciació d'aquesta pràctica esportiva per a dones afectades de limfedema. L'objectiu és millorar la qualitat de vida d'aquestes dones, la millora i prevenció del limfedema i fomentar la pràctica d'aquest esport.

 

Els cursos es van dur a terme en el camp de tir del Poliesportiu de Maó i al Poliesportiu de Fornells en 8 sessions de 1,5 hores, 2 dies per setmana, en aquestes dates:

 

 • Del 27 de febrer al 23 de març de 2019

 • Del 27 de març al 20 d'abril de 2019

 • Del 24 d'abril al 18 de maig de 2019

 

Aquest programa es realitza amb la col·laboració també de l'Associació ALBA, de dones amb càncer de mama de Menorca, i la Conselleria de Salut del Govern Balear.

 

El 9 de març de 2019 es va realitzar una Jornada de Portes Obertes, d'11 h 13 h, al Club de Tir amb Arc Antoni Gonyalons, dirigida a totes aquelles persones amb interès en conèixer aquest esport i els beneficis que suposa la seva pràctica.

 

 

RUTH MOLL I RUTH GÓMEZ, II JORNADA "SUPERANT REPTES"

 

Les esportistes Ruth Moll i Ruth Gómez van ser les protagonistes de la II Jornada “Superant reptes” que organitza el projecte ONA de l'àrea d'Esports del Consell de Menorca. La xerrada, titulada “Si jo puc, tu també!”, es va fer el 8 de febrer de 2019 a la Casa de Cultura de Ciutadella a les 18.30 hores.

 

La ciclista professional de Ciutadella Ruth Moll i la triatleta Ruth Gómez van explicar la seva experiència pujant amb bicicleta de muntanya al cim del Kilimanjaro, muntanya situada al nord-est de Tanzània i el cim més alt d'Àfrica. A més, Ruth Moll ens va explicar els seus projectes per enguany.

 

Han estat les primeres dones europees a ascendir al Kilimanjaro, a gairebé 6000 metres d'altitud, amb la bicicleta, que van haver de portar damunt en diversos trams complicats. Ruth Moll és la tercera dona del món que l'ha aconseguit després d'una pakistanesa i una nord-americana.

 

El projecte ONA, Dona, Activitat Física i Esport, impulsat pel Consell Insular vol donar visibilitat a les dones relacionades amb l'esport a Menorca i estudia el seu paper en la pràctica de l'exercici físic i l'esport a l'illa. Ja ha organitzat amb molt d'èxit diverses xerrades a Menorca on les dones esportistes han explicat les seves vivències.

 

 

ONA POSA EN MARXA EL PROGRAMA DONA, ARC I SALUT

 

Amb el suport del Consell Superior d'Esports i de la Federació espanyola de Tir amb Arc el projecte ONA de l'àrea d'esports del Consell de Menorca va posar en marxa el programa Dona, Arc i Salut. Una iniciativa adreçada a les dones que han tingut càncer de mama i s'han sotmès a una mastectomia.

 

Un dels principals problemes que es produeix és que, a causa de la retirada dels ganglis limfàtics de l'aixella, perden capacitat de drenatge i pateixen linfedemes, inflor del braç per l'acumulació de líquid. Amb la participació de Silvia Aso, tiradora del Club de Sabiñánigo, d'Osca, en l'activitat que ONA va celebrar amb motiu del Dia Mundial contra el càncer de mama, vam poder conèixer un testimoni directe dels beneficis que aporta la pràctica del tir amb arc en aquestes dones.

És un tractament que ja estan desenvolupant alguns hospitals i que el Consell de Menorca vol fomentar a l'illa juntament al Club de Tir amb Arc de Maó recollint una activitat que ja funciona en altres comunitats.

Des del departament d’esports del CIM es va explicar aquesta idea i es va comunicar la xerrada Vaig per tu! al Departament d'Oncologia de l'hospital Mateu Orfila i a l'Associació de Dones afectades de Càncer de Mama de Menorca, ALBA.

Durant la xerrada van participar entre el públic les doctores del Departament d’Oncologia i les socies d’Alba que van estar molt interesades en dur aquest projecte a terme.

El projecte Dona, Arc i Salut va començar a donar els seus primers passos el 2019.

 

ONA: ESTUDI SOBRE LA DONA I L'ESPORT A MENORCA

L'àrea d'Esports del Consell de Menorca va elaborar durant 2018 un treball sobre el paper de la dona en tots els àmbits esportius i d'activitat física. Un estudi que, amb la direcció i coordinació del departament d'esports, va dur a terme Ester, la jove qualificada contractada per la Conselleria d'Ocupació, Projecció econòmica, Joventut i Esports que va tenir l'oportunitat d'exercir per primera vegada les tasques pròpies de la formació superior per a la que s'ha preparat.

Directives, esportistes, àrbitres femenins, entrenadores, delegades, ... la dona està present en totes les àrees del món esportiu però hi ha temes com la igualtat o el seu tractament en els mitjans de comunicació que encara no estan normalitzats. Realitzar una radiografia de la situació a Menorca ens ajuda a implementar mesures que promocionin i incrementin la participació femenina en l'esport.

Des del Consell de Menorca considerem que la dona transmet importants valors que requereixen actuacions concretes que fomentin la seva posició de lideratge en la societat per poder servir de referent. A més, exerceix una gran influència familiar i social que no es correspon amb el seu posicionament en el món laboral per la qual cosa cal garantir un marc d'igualtat d'oportunitats.

D'altra banda, l'esport afavoreix valors positius que des del Consell de Menorca ja promocionem entre els joves a través de programes concrets com "Posem valors a l'esport" i "Integrasport".

Unir dona i esport permet aprofundir en la dimensió social i cultural de l'esport i activar l'esport femení i els seus valors.

ONA: ESTUDI I DIAGNOSI

Estudi d’investigació qualitatiu dels hàbits i motivacions esportives i/o d’activitat física de la població menorquina- incloent ambdós sexes- per franges d’edat dels 6 als 100 anys.

Es va acabar al final del mes de maig de 2018 la primera fase que consta de la recollida de dades mitjançant 786 enquestes i es va continuar amb l’anàlisi de les mateixes. Continuen les tertulies i s’enceten accions amb joves esportistes i alumnes referents a l’igualtat d’oportunitats, especialment en el camp de l’activitat fisica i l’esport.

La presència de la dona en l'esport és cada vegada més nombrosa. Garantir la igualtat d'oportunitats i un just tractament en els mitjans de comunicació és un dels objectius que es pretenen aconseguir amb el projecte ONA.

VOLS CONÈIXER LES VIVÈNCIES D'ONZE DONES ESPORTISTES DE MENORCA? ESCOLTA LA VEU DE LES DONES

Conèixer els seus testimonis com a dones dedicades a l'esport d'alt rendiment i les seves experiències en un món al qual s'han incorporat amb força és molt interessant. Per açó, des de l'area d'esports del Consell de Menorca es va programar una sèrie de tertúlies que sota el títol “La Veu de les Dones” ens ajuden a comprendre algunes de les situacions amb què es troben en la seva trajectòria esportiva: maternitat, llenguatge sexista, valors, estudis, edat,...

El 16 de març a les 18 hs, a la seu del Consell de Menorca va tenir lloc la primera d'aquestes tertúlies emmarcades en el projecte ONA (Dona, Activitat Física i Esport a Menorca) que s'ha posat en marxa des del departament d'esports.

Júlia Rita (vela), Lita López (atletisme), Vanesa Ruiz i Maria Bonafont (voleibol), Georgia Warren (gimnàstica rítmica), Tita Llorens (natació), Maria Fiol (atletisme de muntanya), Paula Seguí (bàsquet), Irene Olives (futbol), Piti (tennis) i Ruth Moll (ciclisme). Elles van ser les protagonistes d'aquesta tertúlia on va explicar als assitents les seves vivències, les seves dificultats i també les discriminacions que pateix la dona en el món esportiu.

El projecte ONA també està elaborant altres projectes relacionats amb les dones vinculades a l'esport a Menorca.

EL PROJECTE ONA CELEBRA LA SEGONA TERTÚLIA SOBRE LA DONA I L'ESPORT

Després de l'èxit de la primera Jornada d'ONA dedicada a les dones esportistes de Menorca n'hem fet una altra en què dones del món de la gestió esportiva, empresarial, mitjans de comunicació i la política expliquen les seves experiències en una tertúlia que es va celebrar el 20 d'abril a l'Auditori de Ferreries de 18 a 20 hs.

Aquesta jornada s'emmarca en el projecte ONA, Dona, Activitat física i Esport a Menorca, que desenvolupa l'àrea d'esports del Consell Insular per conèixer i comprendre la situació de la dona en l'entorn esportiu i la necessitat d'aconseguir una igualtat efectiva.

L'acte va ser presentat pel Conseller d'Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports, Miquel Company, i van intervenir Rosa Cursach, directora general de l'Institut Balear de la Dona, i María José López, advocada especialitzada en dret esportiu.

Van donar la seva visió i testimoni sobre el treball en igualtat de gènere que es realitza en el món de l'activitat física i l'esport:

 

 • Bet Salom, esportista i Directora tècnica del Club de Gimnàstica Rítmica BS
 • Miriam Aznar, Delegada de gimnàstica a Menorca
 • Montse Cardona, tècnica i Delegada a Menorca de la Fundació per l'esport balear
 • Àgueda Juaneda, Llicenciada en CAFE i professora d'Educació Física a l'IES Mª Àngels Cardona
 • Raquel Casero, sòcia i directora d'Hi Coaching
 • Teresa Gustems, Directora executiva de Menorca en Kayak
 • Virginia Dorado, Gabinet de Medicina Esportiva
 • Flor Arrighi, responsable del programa Moviments del Consell de Menorca i tècnica en Biosport


Van parlar sobre la visibilitat i evolució de la dona en els mitjans de comunicació:

 

 • Gemma Andreu, fotògrafa del Diari Menorca
 • Edurne Ayastuy, Llicenciada en Ciències de la Informació i redactora de continguts en Socialchef
 • Inés Garrell, del Festival Internacional de Cinema de Menorca


Seguidament es va desenvolupar una dinàmica de joc entre els participants i es van debatre les conclusions amb la intervenció de:

 

 • Pilar Carrasco, directora insular del departament d'Ocupació, Projecció econòmica, Joventut i Esports
 • Vanessa Vinent, regidora d'Esports de l'Ajuntament des Mercadal
 • Queta Camps, regidora d'Esports de l'Ajuntament de Ferreries


Va tancar l'acte la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora.

ONA promociona la participació de la dona en el món esportiu

LA VEU DE LES DONES

25 dones relacionades amb l'esport i l'activitat física ja han deixat el seu testimoni en les dues tertúlies de la "Veu de les Dones" que s'han celebrat. Les situacions narrades ens han ensenyat com és la vida de una dona com esportista d’èlit, com a gestora, tècnica o reportera, quines barreres es troben en un món, majoritàriament masculí, i com les han anat superant. O com continuen patint actituds discriminatòries que encara no hem aconseguit neutralitzar.

 

Manifest ONA per la Igualtat
Vídeo presentació projecte ONA
Presentació estudi ONA 2019
ESTUDI PROJECTE ONA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Compartir
 
Menorca       Consell Insular de Menorca
Menorca, Illa de l'Esport
INICI  -  CONTACTAR  -  AVÍS LEGAL  -  RSS