Veure tots Veure tots
                    
7 de abril 2018
DIA MUNDIAL DE L'ACTIVITAT FÍSICA
 

     
LOGO Menu
AGENDA ESPORTIVA
Imatge SWIMRUN MENORCA 2019

24 de març 2019

 
Imatge EPIC TRAIL 360º CAMÍ DE CAVALLS 2019

8, 9 i 10 de març del 2019

 
Imatge VI TRAIL DELS FARS

3 de febrer de 2019

 
Imatge VIII OTSO TRAIL MENORCA CAMÍ DE CAVALLS

17, 18 i 19 de maig de 2019

 
Imatge MENORCA 52 SUPER SERIES SAILING WEEK

21 - 25 de maig de 2019

 
Imatge VII MITJA MARATÓ DE FORNELLS

13 d'abril del 2019

 
Imatge CURSA DEL TORO 2019

29 de juny del 2019

 
Imatge Island Games Menorca a Gibraltar

6 - 12 de juliol de 2019

 
Imatge ARTIEM HALF MENORCA 2019

22 de setembre del 2019

 
Imatge ONA: Dona, Activitat física i Esport a Menorca

El projecte ONA que desenvolupa l'àrea d'Esports del Consell de Menorca ha programat una sèrie d'activitats per posar en valor la figura de les dones esportistes, conèixer la seva feina i les situacions que es troben només pel fet de ser dones. D'aquesta manera podrem comprendre com viu la dona a l'entorn esportiu i la necessitat d'aconseguir una igualtat efectiva.

 

ONA: Dona, Activitat física i Esport a Menorca

Imatge

ONA posarà en marxa el programa Dona, Arc i Salut

Amb el suport del Consell Superior d'Esports i de la Federació espanyola de Tir amb Arc el projecte ONA de l'àrea d'esports del Consell de Menorca estudia posar en marxa el programa Dona, Arc i Salut. Una iniciativa adreçada a les dones que han tingut càncer de mama i s'han sotmès a una mastectomia.

Un dels principals problemes que es produeix és que, a causa de la retirada dels ganglis limfàtics de l'aixella, perden capacitat de drenatge i pateixen linfedemes, inflor del braç per l'acumulació de líquid. Amb la participació de Silvia Aso, tiradora del Club de Sabiñyànigo, d'Osca, en l'activitat que ONA va celebrar amb motiu del Dia Mundial contra el càncer de mama, vam poder conèixer un testimoni directe dels beneficis que aporta la pràctica del tir amb arc en aquestes dones.

És un tractament que ja estan desenvolupant alguns hospitals i que el Consell de Menorca vol fomentar a l'illa juntament al Club de Tir amb Arc de Maó recollint una activitat que ja funciona en altres comunitats.

Des del departament d’esports del CIM es va explicar aquesta idea i es va comunicar la xerrada Vaig per tu! al Departament d'Oncologia de l'hospital Mateu Orfila i a l'Associació de Dones afectades de Càncer de Mama de Menorca, ALBA.

Durant la xerrada van participar entre el públic les doctores del Departament d’Oncologia i les socies d’Alba que van estar molt interesades en dur aquest projecte a terme.

Es preveu que el projecte Dona, Arc i Salut comenci a donar els seus primers passos el 2019.

ONA: ESTUDI SOBRE LA DONA I L'ESPORT A MENORCA

L'àrea d'Esports del Consell de Menorca elaborarà durant 2018 un treball sobre el paper de la dona en tots els àmbits esportius i d'activitat física. Un estudi que, amb la direcció i coordinació del departament d'esports, durà a terme Ester, la jove qualificada contractada per la Conselleria d'Ocupació, Projecció econòmica, Joventut i Esports que tindrà l'oportunitat d'exercir per primera vegada les tasques pròpies de la formació superior per a la que s'ha preparat.

Directives, esportistes, àrbitres femenins, entrenadores, delegades, .. la dona està present en totes les àrees del món esportiu però hi ha temes com la igualtat o el seu tractament en els mitjans de comunicació que encara no estan normalitzats. Realitzar una radiografia de la situació a Menorca ens ajudarà a implementar mesures que promocionin i incrementin la participació femenina en l'esport.

Des del Consell de Menorca considerem que la dona transmet importants valors que requereixen actuacions concretes que fomentin la seva posició de lideratge en la societat per poder servir de referent. A més, exerceix una gran influència familiar i social que no es correspon amb el seu posicionament en el món laboral per la qual cosa cal garantir un marc d'igualtat d'oportunitats.

D'altra banda, l'esport afavoreix valors positius que des del Consell de Menorca ja promocionem entre els joves a través de programes concrets com "Posem valors a l'esport" i "Integrasport".

Unir dona i esport permetrà aprofundir en la dimensió social i cultural de l'esport i activar l'esport femení i els seus valors.

ONA: ESTUDI I DIAGNOSI

Estudi d’investigació qualitatiu dels hàbits i motivacions esportives i/o d’activitat física de la població menorquina- incloent ambdós sexes- per franges d’edat dels 6 als 100 anys.

Està previst acabar al final del mes de maig la primera fase que consta de la recollida de dades mitjançant 786 enquestes i continuar amb l’anàlisi de les mateixes.

Continuaran les tertulies i s’encetaran accions amb joves esportistes i alumnes referents a l’igualtat d’oportunitats, especialment en el camp de l’activitat fisica i l’esport.

La presència de la dona en l'esport és cada vegada més nombrosa. Garantir la igualtat d'oportunitats i un just tractament en els mitjans de comunicació és un dels objectius que es pretenen aconseguir amb el projecte ONA.

VOLS CONÈIXER LES VIVÈNCIES D'ONZE DONES ESPORTISTES DE MENORCA? ESCOLTA LA VEU DE LES DONES

Conèixer els seus testimonis com a dones dedicades a l'esport d'alt rendiment i les seves experiències en un món al qual s'han incorporat amb força és molt interessant. Per açó, des de l'area d'esports del Consell de Menorca s'han programat una sèrie de tertúlies que sota el títol “La Veu de les Dones” ens ajudaran a comprendre algunes de les situacions amb què es troben en la seva trajectòria esportiva: maternitat, llenguatge sexista, valors, estudis, edat,...

El 16 de març, a les 18 hs, a la seu del Consell de Menorca va tenir lloc la primera d'aquestes tertúlies emmarcades en el projecte ONA (Dona, Activitat Física i Esport a Menorca) que s'ha posat en marxa des del departament d'esports.

Júlia Rita (vela), Lita López (atletisme), Vanesa Ruiz i Maria Bonafont (voleibol), Georgia Warren (gimnàstica rítmica), Tita Llorens (natació), Mari Fiol (atletisme de muntanya), Paula Seguí (bàsquet), Irene Olives (futbol), Piti (tennis) i Ruth Moll (ciclisme). Elles van ser les protagonistes d'aquesta tertúlia on va explicar als assitents les seves vivències, les seves dificultats i també les discriminacions que pateix la dona en el món esportiu.

El projecte ONA també està elaborant altres projectes relacionats amb les dones vinculades a l'esport a Menorca.

EL PROJECTE ONA CELEBRA LA SEGONA TERTÚLIA SOBRE LA DONA I L'ESPORT

Després de l'èxit de la primera Jornada d'ONA dedicada a les dones esportistes de Menorca hem fet una altra en què dones del món de la gestió esportiva, empresarial, mitjans de comunicació i la política expliquen les seves experiències en una tertúlia que es va celebrar el 20 d'abril a l'Auditori de Ferreries de 18 a 20 hs.

Aquesta jornada s'emmarca en el projecte ONA, Dona, Activitat física i Esport a Menorca, que desenvolupa l'àrea d'esports del Consell Insular per conèixer i comprendre la situació de la dona en l'entorn esportiu i la necessitat d'aconseguir una igualtat efectiva.

L'acte va ser presentat pel Conseller d'Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports, Miquel Company, i van intervenir Rosa Cursach, directora general de l'Institut Balear de la Dona, i María José López, advocada especialitzada en dret esportiu.

Van donar la seva visió i testimoni sobre el treball en igualtat de gènere que es realitza en el món de l'activitat física i l'esport:
- Bet Salom, esportista i Directora tècnica del Club de Gimnàstica Rítmica BS
- Miriam Aznar, Delegada de gimnàstica a Menorca
- Montse Cardona, tècnica i Delegada a Menorca de la Fundació per l'esport balear
- Àgueda Juaneda, Llicenciada en CAFE i professora d'Educació Física a l'IES Mª Àngels Cardona
- Raquel Casero, sòcia i directora d'Hi Coaching
- Teresa Gustems, Directora executiva de Menorca en Kayak
- Virginia Dorado, Gabinet de Medicina Esportiva
- Flor Arrighi, responsable del programa Moviments del Consell de Menorca i tècnica en Biosport

Van parlar sobre la visibilitat i evolució de la dona en els mitjans de comunicació:
- Gemma Andreu, fotògrafa del Diari Menorca
- Edurne Ayastuy, Llicenciada en Ciències de la Informació i redactora de continguts en Socialchef
- Inés Garrell, del Festival Internacional de Cinema de Menorca

Seguidament es va desenvolupar una dinàmica de joc entre els participants i es van debatre les conclusions amb la intervenció de:
- Pilar Carrasco, directora insular del departament d'Ocupació, Projecció econòmica, Joventut i Esports
- Vanessa Vinent, regidora d'Esports de l'Ajuntament des Mercadal
- Queta Camps, regidora d'Esports de l'Ajuntament de Ferreries

Va tancar l'acte la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora.

ONA promociona la participació de la dona en el món esportiu

LA VEU DE LES DONES

25 dones relacionades amb l'esport i l'activitat física ja han deixat el seu testimoni en les dues tertúlies de la "Veu de les Dones" que s'han celebrat. Les situacions narrades ens han ensenyat con és la vida de una dona com esportista d’èlit, com a gestora, tècnica o reportera, què barreres es troben en un món, majoritàriament masculí, i com les han anat superant. O com continuen patint actituds discriminatòries que encara no hem aconseguit neutralitzar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter

 
 
   
Enllaços relacionats
Menorca       Consell Insular de Menorca
MENORCA, ILLA DE L'ESPORT